Tien tips om hooikoorts klachten te verminderen

Tien tips om hooikoorts klachten te verminderen

08 april 2024  

Last van hooikoorts? Dan is het weer niezen geblazen de komende tijd. Maar liefst 15 tot 20 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Lees hier wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

1. Hou het weer in de gaten

Zonnige en winderige dagen hebben vaak veel pollen in de lucht. Voordat je naar buiten gaat kijk hoeveel pollen er in de lucht zitten via een app of het internet (www.hooikoortsradar.nl).

2. Hou je slaapkamer pollenvrij

Neem een douche voordat je gaat slapen en was ook je haar en borstel het goed door. Neem kleren die met pollen in aanraking kunnen zijn geweest niet mee de slaapkamer in en doe ze in de was. Stofzuig je slaapkamer regelmatig en vervang ook je beddengoed vaker dan normaal. En laat het raam dicht als de wind in de richting van het raam waait.

3. Gebruik vaseline

Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken.

4. Zet een goede zonnebril op

Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel.

5. Wrijf niet

Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig. Heb je last van je ogen? Probeer er niet in te wrijven, dit maakt het alleen maar erger.

6. Zoek uit van welke planten en bomen je last hebt

Leer de bomen en planten herkennen die jouw klachten veroorzaken. Zo kun je de hooikoorts beter onder controle houden.

7. Vermijd prikkende stoffen

Hooikoorts wordt erger als je wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum.

8. Hou je huisdieren schoon

Heb je huisdieren die buiten komen? Houd ze goed schoon. Stuifmeel blijft in de vacht hangen als dieren langs planten lopen. Zorg dat je na een wandeling met de hond de vacht even afklopt.

9. Bezoek het strand

Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts. Heb je het even helemaal gehad met de verkoudheid? Zoek het strand op!

10. Ga naar de huisarts

Neem bij erge klachten contact op met je huisarts. Die kan speciale medicijnen voorschrijven.

Bron: Rodekruis.nl